Čiernohorský Cabernet - ŠPIČKOVÉ ČERVENÉ VÍNO
Čiernohorský "CABERNET" je červené akostné odrodové víno harmonickej chuti i vône. Ide o veľmi obľúbené a kvalitné víno v tejto oblasti s tmavo-červenou rubínovou farbou..
Vo vôni vynikajú sladkasté černice, čierne ríbezle, višne s čerešňami, ktoré dopĺňajú tóny čierneho korenia. Jemné taníny, ktoré sú vo víne bohaté, dodávajú vínu plnosť a živé kyseliny ho robia veľmi zaujímavým, harmonickým.
Na podnebí je víno zaoblené výraznou ovocnosťou zrelého červeného ovocia, ktoré dodáva tomuto vínu sladkastú a zároveň i sviežu príchuť.
Výrobca vína, čiernohorská spoločnosť "13. Jul - Plantaže" už viac ako polstoročie predstavuje jedného z najväčších a najvýznamnejších producentov hrozna, vína a brandy - viniča v juhovýchodnej Európe. Vlastní unikátny vinohrad v jednom komplexe, pôsobivú rozlohu asi 2 300 hektárov. Dnes "Plantaže" ročne vyprodukujú okolo 22 miliónov kilogramov hrozna a predajú viac ako 16 miliónov fľaškových produktov vo viac ako 40 krajinách po celom svete.
Jedinečná čiernohorská klíma nachádzajúca sa medzi Jadranským morom, Skadarským jazerom a vysokými horami vytvára ideálne podmienky pre pestovanie a vývoj autentických odrôd viniča. "Plantaže" vyrábajú skutočne doslova honosné vína s jedinečným a rozpoznateľným charakterom.
"13. Jul - Plantaže" je spoločnosť, ktorá je lídrom na trhu a ktorej sa dá dôverovať.
Pokiaľ máte radi "CABERNET Sauvignon", práve tento od "13. Jul Plantaže" vás určite poteší k spokojnosti a správne doladí vaše chvíle. Bežné i tie sviatočné.
Kategória: | *VÍNA z Jadranu/Balkánu |
---|
Popis
ODRODA VÍNA | Cabernet Sauvignon | |
ALKOHOL | 13,5 % |
Podávanie
Teplota: 18 °C
Pohár: Univerzálny pohár na červené víno
Párovanie jedla
Jedlá z červeného mäsa menej tučného, údený prosciutto/budjola, tučné riečne a jazerné ryby, grilované, biele mäso, všetky druhy grilovaného a pečeného mäsa, vyzretý tvrdý syr.
Ocenenia
2016
Čiernohorský Cabernet 2012, zlatá medaila, Vino Ľubľana, Slovinsko
Čiernohorský Cabernet 2012, Zlatá medaila, Medzinárodný veľtrh Novi Sad, Srbsko
2013
Čiernohorský Cabernet 2009, zlatá medaila, Emozioni dal Mondo, Taliansko
2012
Čiernohorský Cabernet 2009, Strieborná medaila, AWC Viedeň, Rakúsko
Čiernohorský Cabernet 2009, Zlatá medaila, Medzinárodný veľtrh Novi Sad, Srbsko
Čiernohorský Cabernet 2009, zlatá medaila, Jadranski sajam Budva, Čierna Hora
2011
Čiernohorský Cabernet 2009, Zlatá medaila, Medzinárodný veľtrh Novi Sad, Srbsko
Technická informácia
Úroda
Aj keď bol zber 2014 mimoriadne náročný kvôli výdatným zrážkam počas septembra, na odrode Cabernet Sauvignon to nemalo vplyv, keďže hrozno bolo oberané pred začiatkom obdobia dažďov. Hrozno sa oberalo vo fáze plnej, technologickej zrelosti.
Vinice
VINICKÁ OBLASŤ | Údolie Skadarského jazera, vinohradnícka oblasť Podgorica |
POLOHA | Ćemovsko polje; mikrolokality: Nikolj Crkva, Cijevna bunar 9 a Cijevna bunar 7 |
EXPOZÍCIA | sever juh |
PÔDA | plytká, skeletovitá pôda, slnkom zaliata (viac ako 2 500 hodín ročne) |
HUSTOTA VÝSADBY | Hustota rastlín: na mikrolokalitách Šipčanik a Cijevna bunar 9, 2,60×0,70 m a Nikolj crkva a Cijevna bunar 7 , 2,60×0,90 m |
PESTOVANIE | obojstranný, horizontálny kordón, jednostranný Guyot |
PRIEMERNÝ VEK HROZNA | od 3 do 13 rokov |
Technická informácia
ODRODA HROZNA | Cabernet sauvignon |
YIELD | 9 – 11 t/ha |
ČAS ZBERU | prvej polovice septembra |
METOD ZBERU | Manuálny |
VINIFIKÁCIA | vinifikácie v nerezovej nádrži |
TEPLOTA FERMENTÁCIE | od 23 do 25 °C |
TRVANIE FERMENTÁCIE | 14-16 dní |
JALOKTICKÁ FERMENTÁCIA | spontánna |
STARNUTIE | 80% nerezová nádrž, 20% francúzske dubové veľké sudy |
TRVANIE STARNUTIA | 2 roky |
CHEMICKÁ ANALÝZA | alkohol – 13,5 obj. %, pH – 3,56, celkové kyseliny – 5,20 g/l |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.